Hvordan ta nattbilder

Det er ingen grunn til å pakke ned fotoutstyret selv om det er begynt å mørkne ute. Denne tiden kan by på mange spennende muligheter.

Nødvendig Utstyr
For å ta nattbilder trenger du et digitalt kamera – helst speilrefleks – hvor du har muligheten til å stille innstillingene manuelt på kamera og et stødig stativ. For å unngå å få kamerarystelser i kameraet når en tar bilder med en lang eksponeringstid kan det være lurt  å bruke speil-lås og en fjernutløser.

Speil-lås
Speil-lås er at speilet i speilrefleksen slås opp før eksponeringen tas, og at bevegelsen den skaper ikke sørger for vibrasjoner og dermed uskarphet på bildene. Speilet åpnes og lukkes i en eksponering. Dette sørger for at det kun er lukkingen som kan sørge for vibrasjoner og da er det for sent for å påvirke resultatet. Dette anbefales sterkt spesielt på nattfoto.

Fokusering
Det kan være vanskelig å bruke autofous i mørket da kameraet ikke finner noe å fokusere på og en kan opplever av kamera fokuserer frem og tilbake. Det beste er å sette fokuseringen på kamera til M  (manuelt) slik at du manuelt kan fokusere på motivet ditt. Flere modeller til Canon støtter Live View og ved å aktivere den og zoome inn på bildet i Live View for å finne den beste fokuseringen.

Hvordan ta gode bilder av månen
Månen er belyst av solen og krever en rask lukkertid.

Prøve følgende innstillinger på kamera:
Sunny 16: Lukkertid:  1/250s  Blenderåpning: f/11 ISO: 100
Lunar 11: Blenderåpning f/11 og lukkertid som tilsvarer ISO innstillingen (ISO: 100, 1/100s)
Lunar 11: Blenderåpning f/8 og lukkertid som tilsvarer ISO innstillingen (ISO: 200, 1/1200s)

Så bruker du for eksempel 300mm brennvidde kan du forsøke følgende:
Blenderåpning:  f/11 – f/16
ISO: 400
Lukkerid: 1/400s

Jonny Mikalsen

I am an enthusiastic amateur photographer with a big passion for photography who loves to take pictures. I’m always aiming to learn new photographic skills and would like to spend more time out in the field or on a photo shoot with my camera.

Previous post Hvordan ta HDR bilder
image/svg+xml

Menu

Follow me

Recent Blog Posts

Instagram Feed

Unsupported request - method type: get

Contact Information

Jonny Mikalsen
Steinsvikskrenten 53
5237 Rådal
Norway

+47 90576512
jonny.mikalsen@mikalsenon.net

Social

Capturing moments from today… Creating memories for a lifetime