Hvordan ta HDR bilder

Hva er HDR
HDR er en teknikk innenfor digital foto som går ut på å få frem større dynamikk i bildet og å få frem flere detaljene i alle områder av bildet, både mørke og lyse enn hva som er mulig med bare én eksponering.

Nødvendig Utstyr
For å skape et HDR (High Dynamic Range, eller Høy Dynamisk Omfang) bilde, trenger du et digitalt kamera – helst speilrefleks – hvor du har muligheten til å manuelt stille inn eksponeringen, et stødig stativ, og et etterbehandlingsprogram med HDR-muligheter (Adobe Photoshop eller Photomatix er de mest populære.)

Fremgansmåte
Selve prosessen ved å skape et HDR-bilde, går ut på å ta flere forskjellig eksponerte bilder av det samme motivet. Man setter kameraet på stativet, bestemmer seg for et fint utsnitt, velger en fast blender, og så tar man flere bilder med forskjellig lukkertider. Desto flere bilder man tar, desto mer informasjon får man fanget inn, og dermed har datamaskinen mer å jobbe med i ettertid. 5 eller flere er anbefalt:

  • f/11 – 1/25
  • f/11 – 1/60
  • f/11 – 1/100
  • f/11 – 1/250
  • f/11 – 1/500
  • f/11 – 1/800

 

Man bør se på bildene man tar, og fortsette å eksponere enten mørkere eller lysere helt til man ser at man har fått detaljer i alle deler av bildet. Hvis man skal lage HDR-bilde av for eksempel en solnedgang, og peker kamera direkte mot solen, er det ofte man må helt ned i 1/2000 eller mer for å kunne få nok detaljer i områdene rundt solen.

Dette er en mye bedre metode enn å kun bruke automatisk bracketing. For det første vil du med bracketing kun få 3 bilder, som kan være for lite i mange tilfeller. Det gjør at du får mindre kontroll over resultatet.

Men husk! Kun gjør endringer på lukkertiden. Blenderåpningen bør være den samme hele tiden, ellers vil det påvirke dybdeskarpheten. Siden du har kameraet på stativ, er det ingen grunn til å ikke bruke laveste mulige ISO-verdi, noe man alltid bør gjøre.

Etterbehandlingen

Etter man har tatt 5 eller flere ulikt eksponerte bilder av det samme motivet, i enten JPG eller RAW, er man klar for å sette de sammen til et HDR. Det finnes nesten ingenting Adobe Photoshop ikke kan gjøre bedre enn konkurrentene, men HDR er faktisk et av tilfellene hvor det finnes bedre alternativer. Photomatix er nok det beste og mest brukte programmet til formålet, mens Hydra er nyere med litt friskere grensesnitt.

Adobe Photoshop
Velg file -> Automate -> Merge to HDR

Da dukker det opp en boks som ber deg deg finne de eksponerte bilder. Nederst er det en checkbox som heter «Attempt to align source images», som bør være avkrysset, om du ikke er 100% sikker på at stativet ditt ikke beveget seg en millimeter. Bare velg de bildene du skal bruke og trykk «OK».
Nå vil Photoshop begynne å arbeide med eventuelt RAW-konvertering og behandling av bildene, noe som tar en god del tid om du ikke sitter på en relativ rask maskin. Etter noen minutter vil det ferdige HDR-bildet dukke opp på skjermen. Dette er bare en preview-boks hvor du i praksis ikke kan gjøre stort, bare trykk «OK». Det bilde som kommer opp nå er et 32 bit-bilde med mer informasjon enn det skjermen din kan vise, så du er nødt til å nedgradere det til et 16 eller 8 bit-bilde. Det er denne prosessen som er selve HDR-konverteringen.

Velg Image -> Mode -> 8 bits/channel

Du kan velge 16 bit og lagre i TIFF-formatet, men det enkleste er å velge 8 bit slik at du kan bruke vanlig JPG.

Under «Method» er det flere metoder man kan prøve ut. Nå er det bare å prøve seg frem, og husk at bildet kan forbedres enda mer med andre Photoshop-verktøy som Curves og Levels.

Photomatix
Photomatix gjør akkurat det samme, men her har du mange flere muligheter i HDR-konverteringen. Velg process -> Generate HDR. Photomatix gjør som Photoshop og bruker en god del tid på dette, men etter hvert kommer et ubehandlet HDR-bilde opp. Videre bruker du «Tone Mapping» for prosessere bildet.

Her er det rett og slett å bare leke seg med alt av sliders innen både «Details enhancer» og «Tone compressor». I Photomatix er det mulig å få tonnevis av forskjellige resultater, og det er kun personlig smak som gjelder her.

Rate this product

Jonny Mikalsen

I am an enthusiastic amateur photographer with a big passion for photography who loves to take pictures. I’m always aiming to learn new photographic skills and would like to spend more time out in the field or on a photo shoot with my camera.

Previous post Bruk av filter
Next post Hvordan ta nattbilder
image/svg+xml

Menu

Follow me

Recent Blog Posts

Instagram Feed

Error validating access token: Session has expired on Friday, 17-Jan-25 06:34:38 PST. The current time is Wednesday, 22-Jan-25 20:14:56 PST.

Contact Information

Jonny Mikalsen
Steinsvikskrenten 53
5237 Rådal
Norway

+47 90576512
jonny.mikalsen@mikalsenon.net

Social

Capturing moments from today… Creating memories for a lifetime