Minnekort SD-kort

Hva betyr alle kodene på minnekortet mitt?

SanDisk_SDSDXPA_032G_A75_Extreme_Pro_32_GB_824140

Dette kortet fra SanDisk er et SDHC-minnekort på 32 GB.
Hastighet: Class 10, Ultra High Speed Class 3, Maks lesehastighet: 95 MB/s, Maks skrivehastighet: 90 MB/s
(Dette kortet egner seg bra for fotografen som tar bilder i både RAW + JPG samt som tar videoopptak i Full-HD

Det er lenge siden et SD-kort var et SD-kort. Det er mange ulike størrelser, kvaliteter, hastigheter, teknologier, betegnelser og selvfølgelig merker. Vi forsøker å rydde opp i jungelen.

Størrelse

Dette er det enkleste, og oppgis i antall gigabytes (GB). I dag er det vanlig med kort med størrele fra 8 GB til 512 GB. Hvor stort kort du trenger, avhenger av hvordan du bruker det. Tar du mye video, trenger du fort en del plass, men fotograferer du i JPG kan du klare deg med helt andre størrelser. Så kommer det an på om du pleier å være i nærheten av et sted du kan tømme kortet eller ikke. Er du på safari, og tar 10 000 bilder, uten noe sted å tømme kortet, trenger du naturligvis mer plass enn hvis du kan tømme kortet hver kveld.

JPG – gir ca 2000 bilder på 16GB
RAW gir ca 500 bilder på 16GB
Video i Full HD tar ca 10GB pr. time (eller mer)
4K video tar ca 40GB pr. time (eller mer)
Så der et 16GB kort kan være nok for flere uker eller måneder når du fotograferer i JPG, holder det kanskje et kvarter med 4K video.

Betegnelser for størrelse

Etter hvert som kortene har blitt større, har det kommet behov for nye standarder. Disse har fått sine egne, litt kryptiske navn. Hvis du har et kort på under 4GB, heter det antakelig bare SD. Dersom det er mellom 4 og 32GB, heter det SDHC (High Capasity) og er det 64GB eller større (standarden støtter opp til 2 terabytes), heter det SDXC (eXtended Capacity). Hvis du har et kamera som støtter SDXC kan du bruke alle de mindre kortene. Men du kan ikke bruke kort med en standard for høyere kapasitet enn det kameraet støtter. De gamle SD-kortene er nesten umulig å få tak i i dag, mens SDHC og SDXC er tilgjengelige over alt.

Hastighet

Dette er et vanskeligere område der man må holde tunga rett i munnen. Her opereres det med teoretiske maksimumshastigheter, minimumshastigheter og overføringsteknologier som åpner for høyere hastigheter. Man må også skille mellom lesehastighet og skrivehastighet.

Maksimumshastigheten er naturlig nok det produsenten vanligvis skilter med. Den oppgis enten som megabytes pr. sekund (MB/S) eller et tall som for eksempel 600x. Den siste er historisk relatert til overføringshastigheten på en CD-spiller, som var 150 kilobytes pr. sekund (KB/s). Så er det ikke alle som tar slike regnestykker i hodet, men 600x blir 90MB/s

Minimumshastighet er ofte mye viktigere. For skal du ta opp video, er du avhengig av at minnekortet kan ta imot datastrømmen kontinuerlig. Hvis skrivehastigheten faller under hastigheten på datastrømmen, vil ofte opptaket stoppe, eller du mister bilder og får hakkete opptak.

Minimumshastighet oppgis dessverre på flere måter, litt avhengig av hvilken overføringsteknologi kortet bruker. På kortet finner du en liten ring med et tall inni. Det tallet betyr minimums overføringshastighet i MB/s. I tillegg, på nyere kort, finner du også en U med et 1-tall (U1) eller 3-tall (U3) oppi. Det betyr henholdsvis 10MB/s eller 30MB/s som laveste skrivehastighet. UHS-II-kort har ikke ringen med hastighets betegnelse, bare en U1 eller U3, mens de som er UHS-I har begge betegnelsene.

Men det blir mer komplisert enn som så: Dersom du lurer på om kortet ditt er raskt nok, må du sjekke bit-raten fra kameraet, altså hvor stor datastrøm det sender til minnekortet. Dette oppgis i megabits pr. sekund (Mbps). Det tallet som står der, må du dele på 8 for å få MB/s for så å se om kortet ditt er raskere enn dette. Hvis du har et 4K-kamera, trenger du et kort med U3. Noe mindre enn det kan ingen garantere at virker. Mange produsenter har begynt å merke slike kort med «4K», slik at du lett kan se at det takler hastigheten.

For å gjøre det enda litt mer komplisert, er det oftere høyere hastigheter på SDXC enn på SDHC. Det betyr at for enkelte kameraer må du ha kort på 64GB eller større for å få utnyttet alle video-funksjonene. Filmer du i 4K, bør du uansett ha såpass stort kort hvis du ikke skal gå tom for lagringsplass før du har kommet skikkelig i gang.

Hvis du ikke filmer, bare fotograferer, vil et raskere kort gi deg lengre bildeserier i seriebildemodus, men ikke påvirke hvor mange bilder. Pr. sekund kameraet kan ta. Det vil heller ikke påvirke bildekvalitet på noen som helst måte.

Nye standarder for økt overføringshastighet

Etter hvert som bilde- og videofiler har blitt større har kravene til overføringshastighet økt, og man har måttet innføre nye overføringsstandarder. Alle standardene er bakoverkompatible, så selv om du har et eldre kamera som ikke støtter de nye standardene, kan du bruke minnekort som tilbyr dem.

De siste årene har det kommet kort med standarden UHS-I (Ultra High Speed). Nylig kom også UHS-II som også innfører et ekstra sett med kontakter på kortet for å takle den høyere datastrømmen. For å få utnyttet hastigheten disse kortene tilbyr, må kameraet støtte det. Gjør ikke kameraet det, er det litt bortkastet å kjøpe disse raske kortene, selv om du kan bruke dem.

Ble alt klarere nå?

Dette var de viktigste elementene man må vite om når man skal ut og kjøpe minnekort eller finne ut om det man har er bra nok.

Kortversjonen er at hvis du skal filmen i 4K, bruk SDXC-kort som er UHS-I U3 eller UHS-II U3. Hvis du ikke skal filme i 4K er du ganske fri til å velge blant nye kort, og dine egne behov, ønsker og budsjett bør være avgjørende.

Rate this product

Jonny Mikalsen

I am an enthusiastic amateur photographer with a big passion for photography who loves to take pictures. I’m always aiming to learn new photographic skills and would like to spend more time out in the field or on a photo shoot with my camera.

Previous post Hvordan ta bilde direkte til datamaskin
Next post Flash diffuser
image/svg+xml

Menu

Follow me

Recent Blog Posts

Instagram Feed

Unsupported request - method type: get

Contact Information

Jonny Mikalsen
Steinsvikskrenten 53
5237 Rådal
Norway

+47 90576512
jonny.mikalsen@mikalsenon.net

Social

Capturing moments from today… Creating memories for a lifetime