De fleste objektiver har muligheten til å bruke et filter ved å skru dem fast foran på objektivet eller sette filteret opp i en filterholder som er skrudd fast på objektivet. Før du kjøper et nytt filter må du sjekke hvilken diameter det er på objektivet ditt slik at du kjøper riktig filterstørrelse. (for eksempel 52mm, 58mm, 67mm, 72mm, 77mm).
Gode filtre koster gjerne litt mer. Og så kan det være verdt å huske at på vidvinkelobjektiver trenger du filter med lav profil slik at filteret ikke kommer i veien for perspektivet.
UV Filter
UV-filteret forbedrer fargegjengivelse og eliminerer uskarpheter som kommer av den ultrafiolette strålningen.
UV-lys er usynlig for øyet og forekommer i fjellområder, kystområder og områder med klar himmel. UV-filtrene er fargeløse og reduserer ikke lysinnslippet.
UV filteret fungerer også som en billig forsikring på objektivet ditt, og bør være permanent montert for å beskytte mot riper støv, sand og sjøvann.
Filteret har ingen effekt på eksponeringen, ettersom det er helt gjennomsiktig. Mange fotografer sverger til å ha et UV-filter foran linsen til enhver tid, mens andre igjen mener at det er helt unødvendig og faktisk kan forringe kvaliteten på bildene. Her er det du selv som må avgjøre hva som fungerer best til dine behov.
Et gråfilter eller Neutral Density-filter brukes for å øke eksponeringstiden og for å øke kontrasten i bildet. Kan også brukes til å minske dybdeskarpheten ved å kunne velge en større blenderåpning. Benyttes også til å hindre overeksponering ved ekstreme lysforhold. Lav profil for bruk med vidvinkelobjektiv.
Et eksempel på dette ville være evnen til å fotografere en foss med en langsom lukkertid på en lys dag. Uten et ND filter vil de fleste objektiver ikke være i stand til å bruke en blenderåpning liten nok til lange eksponeringer, men med en ND filter festet kan fotografen mikse og matche akkurat hvordan en vil ha det.
Gradert ND filter
En annen type gråfilter er det graderte ND-filteret. Dette filteret går fra mørkt til klart, med enten myke eller kraftige overganger. Dette filteret benyttes for eksempel når forgrunn og bakgrunn trenger forskjellig eksponering. Et eksempel er når du fotograferer noe mørkt under en lys himmel. Med et gradert ND-filter vil du kunne korrekt eksponere det mørke partiet uten at det lyse blir overeksponert.
Polariseringsfilter
Polalarisasjonsfilteret fjerner refleksjoner, i for eksempel glass og vann, og gjør dermed at du kan fotografere det som er bak vinduet eller under vannet, heller enn en overflate full av refleksjoner. Polariseringsfilteret bidrar også til sterkere kontrast og mer saturerte farger, samt at den kan gjøre himmelen mørkere, noe som er spesielt nyttig ved fotografering av landskap. Polariseringsfiltre fungerer imidlertid kun når du fotograferer motivet fra en vinkel, og ikke rett på. Det vil si, står du rett foran et vindu og fotograferer, vil filteret ikke kunne fjerne refleksjonene i glasset. Pass derfor på at du alltid fotograferer fra en vinkel.
Skal du kjøpe et polariseringsfilter til ditt digitale speilreflekskamera så se etter at det er et sirkulært polariseringsfilter (Pol-Circ) og at filteret er lavprofil slik at det egner seg godt på vidvinkel-objektiver. Prøv også å unngå å kjøpe billige filtere på internett fra ukjente produsenter og sats heller på kvalitet fra kjente merkenavn.
Makro Filter
Makro filter eller nærbilde filter er ikke vanlige filtre – de er mer som en ekstra linse du setter foran en annen linse. Dette gjør close-ups er mulig selv med normal eller telelinse, men resultatet er ofte ikke sant 1:1 makro. Flere filtre kan stables oppå hverandre for å intensivere effekten. Et bedre alternativ er å bruke et forlengelsesrør (extension tube) istedenfor som en setter foran objektivet for å øke brennvidden på objektivet.
IR filter
IR fjerner alt synlig lys og kun slipper infrarødt lys igjennom, noe som kan skape svært spesielle fargegjengivelser.
Det som er mest kjent for allmennheten, er at naturens grønne vekster blir skinnendes hvite på IR-bilder. Det mange ikke vet, er at det er mye annet som gir et særdeles spesielt uttrykk. IR-portretter har blitt stadig mer utbredt. Hudtoner blir lysere og øyenfargen mørkere. Fotografer med hvitbalansen satt etter det grønne gresset og du får rød himmel, hvite trær og flere fargetoner slik det ville vært om bildet var fotografert normalt. Lek med hvitbalansesettingen og finn ditt eget uttrykk. Kun fantasien setter begrensningene.
Hvordan rense et Hoya filter
For å sikre den beste optiske kvaliteten på dine filtre så kommer det her en anbefaling på hvordan du kan rense dine Hoya filter og andre flerlags optikk.
- Bruk høykvalitets engangs linsepapir og flytende linserenser.
- Sørg for at glassoverflaten ikke har noe støv eller annet skit på seg.
- Ta et linsepapir, brett det en eller to ganger (avhengig av størrelse) og plasser noen dråper med flytende linserenser på papiret, og tørk med papiret i en sirkulær bevegelse hvor du starter fra sentrum og beveger deg ut mot kantene.
- Ta deretter et nytt tørt papir og tørk av etter det første papiret med de samme sirkulære bevegelsene.
Hoya anbefaler ikke å bruke standard tøy linserenseduk med rensevæske da støv og skit kan sitte seg fast i fibrene på duken og ødelegge linsen og filteret over lengre tids bruk. Hoya filter er hard belagt som betyr at metallet og kjemikalene som belegget består av er påført i en ovn for å binde dem til overflaten av glasset.